RSS
 

Lukier – łatwe, szybkie, efektowne wykończenie ciast

01 sty

      Lukier obok polewy czekoladowej to najczęściej wykorzystywana forma wykańczania wypieków. Łatwym sprawdzonym przepisem z chęcią podzielę się z Wami. Przepis ten znalazłam już jakiś czas temu na stronie internetowej i trochę go zmodyfikowałam.

     Kilka razy już wykorzystałam go do różnych wypieków. Doskonale komponuje się ze skórką pomarańczową na serniku, ale nie tylko. Wymieniać można by było dużo: babki, drożdżówki, pączki, pierniczki….  Sprawdził się więc mogę go polecić innym osobom.

 

 

Składniki:

  • 15 dkg cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • Ja od siebie do tego przepisu dodaję jeszcze 5-6 kropli olejku cytrynowego (lub innego wedle uznania)

 

     Wszystkie składniki należy dokładnie, energicznie wymieszać (chodzi o to żeby woda nie wystygła). Po uzyskaniu jednolitej konsystencji lukru posmarować nim ciasto. Tak samo jak w przypadku polewy czekoladowej można stosować różne przez nas wymyślone wykończenia dekoracyjne.  Łatwo, szybko, efektownie. Polecam :)

 

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Ciasta, Dodatki, Przepisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS