RSS
 

Lodowiec – pycha ciasto nie tylko na lato

29 gru

      Chyba wszyscy lubimy lody i nie tylko latem. Doskonałą alternatywą tego smaku może być właśnie „Lodowiec”. Jego lodowy smak przypadnie wielu do gustu. Gorąco polecam.

 

 

Składniki (na tortownicę 22-24 cm) : 

  • 750 ml mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 250 g masła (zastępczo może być Kasia)
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1-2 łyżki kakao
  • biszkopty ok.200 g
  • 3 galaretki o dowolnym smaku
  • owoce (zbliżone smakiem do galaretki)

Przygotować galaretki w 750 ml wrzątku i odstawić do ostudzenia.

W 1/2 szklanki mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać rozrobiony budyń i mieszać do zgęstnienia, cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Odstawić do wystudzenia. Po 5-10 min. dodajemy żółtka i miksujemy na jednolitą masę i ponownie  odstawiamy do wystudzenia do temp. pokojowej.

Masło o temp. pokojowej  ucieramy na puszysto. Dodajemy po łyżce budyniu i mleka w proszku na przemian, cały czas miksując.

Biszkopty maczamy w wystudzonej galaretce, układamy pierwszą warstwę na dnie formy. Wykładamy połowę masy, układamy kolejną warstwę maczanych w galaretce biszkoptów. Do drugiej połowy masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Na wierzch układamy owoce i wylewamy resztę tężejącej galaretki, w wersji bez owoców polecam kolejną warstwę biszkoptów żeby uniknąć ześlizgiwania się galaretki z kremu, niby szczegół ale istotny)

Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Kinga

    10 lipca 2016 o 07:57

    Witam
    Robiłam to ciasto Ale mi po przekrojeniu masa pływa :-(((

     
  2. ~Karolina

    9 marca 2015 o 20:51

    Ciasto bardzo dobre ;) a szczególnie jak ktoś zrobi ;) Dziękuję Reniu <3 jesteś wspaniała :*

     
    • Qchenne kaprysy

      10 marca 2015 o 11:29

      Polecam się :)

       
 

  • RSS