RSS
 

3 Bit – wyśmienite ciasto bez pieczenia

29 gru

     Kolejny pomysł na ciasto bez pieczenia to właśnie „3 Bit”.  Idealne połączenie słodyczy masy kajmakowej z delikatnością bitej śmietany i kremu budyniowego. Po prostu pychotka do kawy i herbaty. Polecam i życzę smacznego :)

Składniki (na blachę o wym. 24×29) : 

  • herbatniki Petit Beurre – około 70 szt. 
  • 1 puszka / 400g masy krówkowej / kajmakowej
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru (można więcej wg własnego smaku)
  • czekolada mleczna (kilka kostek zetrzeć na tarce)

 

 W 1/2 szklanki mleka rozrobić 2 budynie, resztę mleka zagotować, wlać rozrobione budynie, zagotować do zgęstnienia cały czas mieszając, zestawić z ognia i do gorącego budyniu dosypać galaretkę, cały czas mieszając do momentu całkowitego jej rozpuszczenia następnie odstawić do wystygnięcia do temp. pokojowej.

 Na blasze ułożyć warstwę herbatników (nie maczać w niczym)

 Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, dodawać do niego po łyżce ostudzonego budyniu (przy masie budyniowej ważne żeby budyń nie był zimniejszy od masła). Miksować do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę przełożyć i rozsmarować na rozłożonych na blasze herbatnikach.

 Na masie budyniowej ułożyć kolejną warstwę herbatników.

5. Masę krówkową wyjąć z puszki i lekko podgrzać żeby nie była gorąca tylko ciepła (ja to robię w mikrofali),rozsmarować ją na warstwie herbatników.

 Na rozsmarowanej masie krówkowej układamy kolejną (trzecią) warstwę herbatników.

 Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając 2 śmietan-fixy i po jednej łyżeczce cukru waniliowego i cukru pudru. Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatnikach i posypać startą czekoladą.

 Ciasto wstawić do lodówki na całą noc, najlepsze jest na drugi dzień kiedy masy ściągną, a herbatniki zmiękną. Smacznego :)

 

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Ciasta, Przepisy

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS